Publicitat encoberta a la web del Diari Ara?

Reflexió sobre l'encobriment de publicitat a la web del diari 'Ara'
23/01/2012 - 21:16

Fa 3 setmanes vaig enviar un tweet al Diari Ara (@diariara) i a l’Expedició Acciona Windpowered Antartica (@acciona90s) on preguntava sobre la relació publicitària entre el diari i l’expedició polar. Em va sobtar que l’espai que apareixia a la pàgina web no portés cap mena d’identificador que l’assenyalés com a contingut publicitari tal i com dicta la llei. Pel que havia vist a classe de ‘Dret de la Comunicació’ del Doctor Lluís de Carreras, em semblava que es tractava d’un cas de publicitat encoberta.

Segons indica l’article 11 de la Llei General de Publicitat del 1988 “los medios de difusión deslindarán perceptiblemente las afirmaciones efectuadas dentro de su función informativa de las que hagan como simples vehículos de publicidad. Los anunciantes deberán asimismo desvelar inequívocamente el carácter publicitario de sus anuncios”.

La peça -on s’hi pot llegir clarament el títol del producte en majúscules, ACCIONA WINDPOWERED ANTARTICA– no té el format de la resta de notícies a la plana web. Segueix el mateix cànon estètic però l’espai no gaudeix ni del títol de la secció, ni del subtítol, ni del nombre de comentaris, ni de l’autor, ni del lloc on s’ha produït la notícia. Per si fora poc, l’enllaç no ens condueix a una notícia del diari, sinó al blog de l’expedició d’ACCIONA que, a més, no es troba escrit en català.

Per part del Diari Ara no vaig obtenir cap resposta però sí que ho van fer els de l’expedició d’Acciona que em van dir que “no es tractava de publicitat, sinó d’un fet noticiable”. No discutiré  la noticiabilitat del fet. Ja fa uns anys el professor Enric Xicoy (@enricxicoy) a l’assignatura ‘Introducció al Periodisme’ em va parlar de la diversitat dels criteris de noticiabilitat que anomena Mauro Wolf i, també, de la Teoria del Gatekeeper de Kurt Lewin que explica la proliferació d’informacions als mitjans en funció de l’interès personal que desperta una notícia en els professionals.

El que sí que poso en dubte és que aquesta peça -teòricament no publicitària- s’hagi mantingut a la plana de forma inamovible durant les darreres 3 setmanes. Altres fets molt més noticiables com ara un atemptat a Síria amb 26 morts o l‘esfondrament del Costa Concordia a Giglio han tingut una durada fugaç i limitada, una característica de les informacions al món digital en l’actualitat. Per si fora poc, la gesta de l’explorador català Albert Bosch, que també va arribar a l’antartida però sense un sponsor tan potent com una multinacional energètica, només va ocupar la plana durant unes quantes hores el dia de l’arribada.

Em pregunto fins a quin punt aquest espai al diari Ara no es tracta de publicitat encoberta. A primera vista sembla una notícia més però, segons els fets exposats i la manca d’elements de format, el contingut s’apropa més a un espai de publicitat encoberta camuflat entre els diversos articles de la pàgina. De ser així el diari estaria ometent la Llei que regula el seu sector professional.

© 2010–2016 Marq Martí