Mobilegeddon: si tens web, t’afecta

El canvi d'algoritme de Google afecta la majoria de negocis a internet, ja que pràcticament ningú llença els diners en un web que no li serveixi per atraure clients
28/04/2015 - 20:28
Una pàgina web responsive

Fa uns dies el Diari ARA va publicar un article a la seva secció “ARA Emprenem”, en què s’assegurava que el canvi d’algoritme de Google, pel qual penalitza des del dia 21 d’abril els webs no adaptats a mòbils a les cerques fetes des d’aquests dispositius, “afecta mitjans de comunicació i grans negocis a la xarxa, i en menys mesura negocis locals i multinacionals tradicionals”. Per contra, és fàcil arribar a la conclusió contrària: el Mobilegeddon, per bé que té un nom exagerat que evoca conseqüències desproporcionades, afecta tothom que tingui pàgina web.

Perquè, al contrari del que afirma l’autor, distingint entre webs operatius i webs presencials, tothom que té una pàgina web la té per atraure clients o per tractar d’incidir positivament en la seva facturació a través de la xarxa. De la mateixa manera, un botiguer només posarà els seus productes en un aparador a peu de carrer amb la intenció d’augmentar les vendes.

No hi ha pràcticament cap negoci que concebi un web, l’any 2015, com una targeta de visita. Totes les empreses fan una mínima inversió en bons continguts, encara que no sigui de forma professional, i això sempre té l’objectiu, encara que sigui remot, de ser trobada més fàcilment a Google. I això ja no és un web “merament presencial”. Un web corporatiu que expliqui el millor possible a què es dedica una empresa i com contactar-la per recórrer als seus serveis, ja és un web operatiu. Avui dia a cap empresa li interessa pagar per una pàgina web que no posiciona bé a cercadors i que només pot ser trobada per algú que tecleja la seva URL i que, per tant, ja la coneix, perquè és llençar els diners. Un web així és com no tenir-lo.

És cert que, com diu l’autor de l’article, hi ha grans empreses com Caixabank que no tenen el web optimitzat per mòbils. Però la raó no és que els usuaris “van a l’aplicació mòbil quan volen consultar els seus comptes i no solen fer-ho des del navegador, i encara menys des de Google”, sinó que, precisament, ningú fa cerques relacionades amb el seu propi compte quan ja sap on localitzar-lo.

Les apps gestionen coses que el client necessita sovint, fins i tot sense tenir connexió a internet, coses que no cercaria a Google en cap cas. En canvi, si busquem paraules que els usuaris sí cerquen a Google des del seu mòbil, com ara “cuenta nómina”, els primers resultats que apareixen són de webs responsive, és a dir, amb el contingut adaptat a la mida de la pantalla des de la qual s’està navegant.

Per aquest mateix motiu el canvi d’algoritme sí afecta, i molt, al petit i mitjà negoci, especialment el local, al contrari del que s’afirma a l’article, ja que ha de fer-se lloc en un mercat amb molta competència. El fet que estiguin presents a Tripadvisor o altres xarxes no contrarresta els efectes que pugui tenir el Mobilegeddon. Si busquem un restaurant a Barcelona, per exemple, cercarem a Google “restaurant Barcelona”, i Tripadvisor apareixerà als primers llocs, òbviament, classificant entre els primers els restaurants millor puntuats pels usuaris, i aquests no necessàriament inclouran el nostre negoci, ja que està enmig d’un mercat amb molta competència. En canvi, si tenim un bon web adaptat a mòbils i treballen el seu posicionament, serà molt més fàcil que resultin ben classificats al cercador.

A més, caldria conèixer en quina estadística s’empara l’autor per afirmar que “molta gent” no cerca barberies o restaurants a Google, sinó que ho busca a Yelp o Tripadvisor. Al contrari, les estadístiques mostren que un 69% de les accions que es fan des dels smartphones a l’Estat espanyol consisteixen a buscar informació als cercadors, mentre que hi ha molt poques apps descarregades de Google Play o Apple Store que els usuaris facin servir més de dos cops.

Els efectes del Mobilegeddon es poden comprovar amb el restaurant “La Sal” de Cadaqués, que va ser objecte d’un altre post a aquest blog que explicava com va pujar posicions a Google en mesos. Aquest restaurant ha pujat dues posicions a la primer pàgina de Google des del 21 d’abril per la cerca “restaurante Cadaqués, dia en què es posava en marxa el Mobilegeddon. Això significa que un o més resultats han variat de posició, i el que hagi baixat a la segona pàgina de resultats de cerca pot notar molt el tràfic de visites i de reserves provinents de Google. Mentrestant, “La Sal” està tenint dia a dia reserves provinents de la pàgina web. Tot això sense ser el perfil més popular de Tripadvisor a Cadaqués ni el restaurant amb més renom de la localitat (de moment).

En definitiva, el canvi d’algoritme que Google va posar en marxa el 21 d’abril pot provocar perjudicis a qualsevol negoci que tingui pàgina web, ja sigui petit o gran. Resulta curiós que en la seva menció dels Google Dances (canvis d’algoritmes) no hagi esmentat les conseqüències que va tenir per Softonic, que va anunciar un ERO, en bona part, per la pèrdua de leads provinents de les cerques a Google. O per gegants com Amazon, o com Ebay.

I aquí la clau de volta de la qüestió: Google no canvia els algoritmes per capritx. Ho fa perquè millorar l’experiència d’usuari beneficia el seu usuari, i alhora l’essència del seu negoci. Google es manté líder davant altres cercadors perquè els usuaris segueixen confiant en l’empresa perquè ofereix els resultats més rellevants. És a dir, que és una jugada que sempre li surt rodona perquè contenta les dues parts. I no és cap novetat que consultar pàgines web no adaptades des de mòbils o tablets empitjora l’experiència d’usuari, en haver d’ampliar i reduir els continguts constantment amb els dits i no disposar d’una visió global de la pàgina.

El posicionament a Google va en aquesta línia, la del Search Experience Optimization, més que no pas la Search Engine Optimization, com va assegurar fa un temps el seu directiu Matt Cutts. Google ha de perfeccionar el seu algoritme per seguir classificant les que resultin més útils a l’usuari d’entre tota la massa de webs que proliferen dia a dia i competeixen per ser com més amunt millor al rànquing.

Per això valora cada cop més la qualitat: que el web carregui ràpid, que tingui una estètica agradable, un contingut interessant, navegació intuïtiva i que es vegi bé en tot tipus de dispositius -entre ells els mòbils-, des dels quals, (per cert!) es fan més del 50% de les cerques segons una estadística de l’INE de finals de 2014. En aquest post trobareu més informació sobre les implicacions del Mobilegeddon.

Per saber si la vostra web és responsive o no podeu fer servir l’eina que trobareu a la plataforma Smartify.cat

© 2010–2016 Marq Martí