Com fer triomfar un restaurant de Cadaqués a la xarxa?

10 manaments per passar de ser invisible a la xarxa a aparèixer al rànquing de primeres cerques de Google
22/02/2015 - 20:16
Estratègia de màrketing a restaurants
Captura de pantalla del nou web de 'La Sal', restaurant a Cadaqués

La xarxa s’està convertint en una referència imprescindible per a tots els negocis del món de la restauració. Cada vegada és més habitual buscar a Google restaurants propers al lloc on som o on volem anar, i els negocis que no inverteixin recursos en fer que els trobin a ells primer i facilitar al màxim que acabin triant-los perdran un volum enorme de clients.

Fa uns mesos, qualsevol persona que busqués a Google un restaurant a Cadaqués no hauria triat ‘La Sal’ de Cadaqués, perquè no havia implementat cap estratègia de visibilitat a internet. No tenia pàgina web, no estava pendent del seu compte a TripAdvisor i no aprofitava el gran mercat potencial francès que, a banda de tenir a prop geogràficament, podia explotar al màxim per ser el propietari de l’establiment una persona francesa. En definitiva, a internet era pràcticament invisible i depenia de la clientela que passés per davant del seu restaurant i que pogués aconseguir boca-orella.

Però abans de l’estiu La Sal va decidir fer un pas endavant, i gràcies a una estratègia de màrketing online adequada, que començava per posar en marxa una pàgina web concebuda per convertir visitants en clients, ha aconseguit consolidar-se com una de les referències dels restaurants a Cadaqués a la xarxa, passant de la posició 34 a Google a la primera pàgina de resultats en sis mesos. Ara, quan un usuari vol trobar un restaurant a Cadaqués i cerca aquestes paraules clau a Google, trobarà La Sal a la primera pàgina, fet que augmenta les possibilitats que l’acabi triant en la seva visita.

De fet, gràcies al pla de màrketing online, La Sal ha vist augmentar considerablement el seu número de reserves en temporada baixa. En concret, des de setembre i només a través del seu formulari web, La Sal ha rebut 10 reserves de grups de més de 50 persones amb data i preu tancat. A aquestes reserves caldria afegir les fetes via telefònica i les de número menor de comensals. Aquestes xifres seran amb tota probabilitat molt més elevades en temporada alta.

Però… Què ha calgut per renovar la imatge d’un restaurant a la xarxa?

Ho resumiré en 10 passos:

1. Cal tenir cura extrema del compte del restaurant a TripAdvisor.

1.la_sal_tripadvisor

Es tracta del primer manament dels negocis de restauració a la xarxa. Cal pensar que, fins i tot abans de tenir web, poden buscar el nostre nom expressament a Google si tenen coneixement del nostre negoci, i probablement entre els primers resultats que trobin hi serà aquest lloc web amb opinions del nostre restaurant. Cal que estiguem al dia de tot el que s’hi diu i mantenir feedback amb els clients perquè quedin plenament satisfets amb la seva experiència d’usuari. Això aplica també a d’altres llocs web especialitzats.

2. Tenir una web responsive.

2.web_responsive_la_sal

Per tenir visibilitat a la xarxa cal tenir una pàgina web que no sigui una simple targeta de visita, però que tampoc obligui a l’usuari a invertir un temps que no té en navegar per un disseny recarregat i ple de funcions que no necessita. A un restaurant li cal una web on hi figuri la seva situació i les seves especialitats (incloent, preferiblement, la seva carta amb la relació de preus) i, sobre tot, faciliti el contacte per reservar, que és l’acció última que interessa al propietari. A més, la web ha de ser responsive (adaptable a pantalles de dispositius mòbils), ja que hi ha una elevada probabilitat que ens estiguin buscant des d’un d’aquests dispositius. No hi ha res més molest a l’hora de navegar per internet des del nostre mòbil que ampliar i reduir pantalla per poder veure-hi els continguts. I, depenent de com de molest li resulti a l’usuari, fins i tot abandonarà la nostra pàgina i triarà un altre restaurant. A més, un disseny web responsive ha d’incloure botons que permetin fer directament una trucada sense necessitat de marcar el número des del teclat. Ens interessa que la reserva sigui fàcil per no arriscar-nos que l’usuari se’n cansi i la deixi a mitges.

3. Disposar d’un formulari de reserves.

3.formulari_reserva_la_sal

En la web d’un restaurant és imprescindible, ja que és una forma eficaç de “comprometre” el client (el que els anglesos en diuen engagement) amb nosaltres. Una trucada està subjecta a coincidència d’horaris amb el restaurant, de manera que és millor no arriscar-se al fet que l’usuari es pugui oblidar de trucar-nos en horari d’obertura.

4. Traduir la web en diversos idiomes (sempre que es tracti d’un establiment turístic).

4.idiomes_la_sal_cadaques

Sóc partidari de posar la web només en la llengua que majoritàriament utilitzi el nostre públic objectiu. Un restaurant situat a Nou Barris, per exemple, segurament no té cap sentit que inclogui una versió en anglès a la seva web. En el cas de La Sal, d’altra banda, sí que és útil afegir el francès a la seva versió en castellà, ja que tenen un gran volum de clients que venen de França.

5. Parar molta atenció al SEO local.

5.seo_local_restaurante_cadaques_google

No és el mateix posicionar a Google un negoci de venda d’ordinadors, el públic objectiu del qual pot abastar un àmbit geogràfic molt gran en poder enviar el seu producte a qualsevol indret, un supermercat, que pot vendre els seus productes a tota una ciutat gràcies al repartiment a domicili, o un establiment de restauració que es dediqui a servir els seus productes in-situ. Quan busquem un restaurant a Google, segurament no buscarem “restaurants” en general, sinó que buscarem “restaurants Barcelona”, o fins i tot “restaurants Raval”. Amb La Sal vam treballar el continguts a nivell local, per potenciar la seva visibilitat quan un usuari busca “restaurante Cadaqués“.

6. Disposar d’un mapa de situació de l’establiment i enllaçar-lo amb l’adreça GPS.

6.google_maps_restaurant_la_sal

És molt recomanable anar encara més enllà en l’engagement amb el client incloent a la versió mòbil de la web un botó que ens dugui a les coordenades de Google Maps perquè aquest calculi la ruta fins al restaurant des d’on som sense necessitat d’abandonar la pàgina i anar a l’aplicació de Google Maps.

7. Parar especial atenció a les imatges de la web.

7.imatges_la_sal_cadaques

Si en la pàgina de qualsevol negoci les imatges constitueixen la meitat de la web, en un restaurant encara més. Les imatges han de ser impecables, preferiblement a càrrec de fotògrafs professionals, ja que han de seduir a un usuari que té molts llocs al seu abast per triar a banda del nostre. Quants cops hem descartat un hotel o un restaurant perquè les fotografies no ens feien el pes? Hem de pensar que hi ha molt poca gent que deixi la seva experiència d’usuari a l’atzar quan es tracta de quelcom que hem de pagar i pel qual ens hem de desplaçar: com més segurs estiguem a l’avança de la tria que hem fet, millor.

8. Estar pendent de les xarxes socials.

8.xarxes_socials_la_sal_cadaques

Cal mantenir un feedback amb els usuaris en tot el que tingui a veure amb el nostre restaurant. Podem aconseguir clients, mantenir contents els que tenim i recuperar-ne d’antics, però també perdre’ls si volen contactar amb nosaltres per aquests canals i no els donem resposta.

9. Fer campanyes de publicitat a cercadors i xarxes socials per guanyar nous clients.

9.publicitat_cercadors_restaurant_cadaques

Amb l’augment de tràfic a internet, amb nous negocis que fan augmentar la competència, Google tendeix a perfeccionar els seus sistemes d’indexat i, per tant, a fer canvis en l’algoritme que poden afectar al nostre posicionament. Això ens recorda que no podem deixar la nostra visibilitat en aquest cercador només en mans del posicionament ‘natural’ mitjançant SEO, sinó que ho hem de combinar amb estratègies de màrketing de pagament (SEM), com ara Google AdWords i Facebook Ads, que ens garanteixen visibilitat a llocs de tràfic constant com les cerques de Google i les xarxes socials, a les quals dediquem una mitjana d’una hora i mitja diària. És molt recomanable recórrer a experts en la matèria perquè aconsegueixin el màxim benefici de la teva inversió en publicitat online.

10. Apostar pel màrketing de continguts a través d’un blog. 

10.la_sal_blog

Crear contingut periòdic a la xarxa (marketing de continguts) és una bona idea per generar interès en el públic interessat directament o indirecta en el nostre sector i atraure’ls finalment al nostre negoci. En altres paraules, i fixant-nos en el cas que ens ocupa: com més informació circuli a la xarxa sobre Cadaqués, sobre la cuina empordanesa, o sobre Salvador Dalí, entre d’altra informació d’interès, més probabilitats hi ha que el públic que té pensat desplaçar-se a Cadaqués per qualsevol motiu, tot navegant per la xarxa, acabi trobant el nostre restaurant.

I la pregunta del milió: “Com fem tot això?”. Us deixo un link on us resoldran aquest problema:

© 2010–2016 Marq Martí